Hotová jídla

Hořčičné kuře a rychlé brambory Dauphinoise

KUŘE
několik snítek čerstvého rozmarýnu
4 x 180 g kuřecí prsa s kůží
4 čajové lžičky Colmanova hořčičného prášku
3 baby pórky nebo 1 velký pórek
4 stroužky česneku
bílé víno
75 ml smetany
1 čajová lžička celozrnné hořčice

DAUPHINOISE
1 červená cibule
1 kg brambor
1 muškátový oříšek
2 stroužky česneku
300 ml smetany
4 ančovičky v oleji
parmazán
2 bobkové listy
malý svazek čerstvého tymiánu

Dauphinoise: Oloupejte a rozkrojte červenou cibuli napůl. Omyjte brambory a neoloupané je spolu s cibulí nakrájejte v kuchyňském robotu. Přesypte je na velký pekáč (cca 35 x 25 cm), osolte a opepřete. Postrouhejte brambory 1/4 muškatového oříšku, rozdrťte do nich 2 neoloupané stroužky česneku a přilijte 225 ml smetany. Natrhejte a vhoďte ančovičky a nakonec brambory posypte hrstí strouhaného parmazánu, přidejte 2 bobkové listy, odtrhejte lístky z několika snítek tymiánu a vše pořádně zastříkněte olivovým olejem. Vše promíchejte a pekáč postavte na střední žár. Přilijte do něj 200 ml vařící vody, pevně uzavřete alobalem a nechte na žáru.

Kuře: Pod pánví zvyšte žár na střední. Lístky rozmarýnu nasekejte najemno a vysypte je do vaničky s kuřecím masem. Každý prsní řízek posypte 1 čajovou lžičkou hořčičného prášku, osolte a opepřete. Maso i pánev postříkejte olivovým olejem, maso promněte, aby se obalilo olejem i kořením a naskládejte je na pánev kůží dolů. Obracečkou přitlačte kuřata na pánev, aby se lépe propekla. Za cca 18 minut by mělo být kuře hotové.

Dauphinoise: Odstraňte alobal a brambory posypte vrstvou jemně nastrouhaného parmazánu. Posypte je zbylýmí tymiánovými lístky a zakápněte olejem. Pekáč vložte do trouby na horní příčku a nechte zapékat 15 minut, nebo dokud nebudou zlatohnědé brambory bublat.

Kuře: Očistěte pórky a podélně je rozpulte. Omyjte je pod proudem studené vody a jemně nakrájené je přidejte na kraj pánve s kuřetem.
Do pánve s kuřetem přidejte 4 rozdrcené neoloupané stroužky česneku. Kuřata obraťte kůží nahoru a znovu je přitlačte ke dnu. promíchejte pórek a zalijte jej bílým vínem. Až bude kuře propečené, přilijeme do pánve 75 ml smetany. Pánev zakryjte alobalem a zkontrolujeme brambory.
Kuře přemístěte na prkénko a nakrájejte na stejně velké kousky. Do omáčky vmíchejte 1 vrchovatou čajovou lžičku celozrnné hořčice, ochutnejte ji a pokud to bude nutné, dochuťte. Omáčku přelijeme na velký talíř a na něj dejte nakrájené kuře. Pokapte extra panenským olivovým olejem.


Špagety alla Puttanesca   spaghetti_puttanesca

500g špaget
225 g tuňáka v oleji
2 stroužky česneku
1 polévková lžíce okapaných kaparů
30 g ančoviček v oleji
1-2 chilli papričky
malý svazek čerstvé petrželky
8 konzervovaných vypeckovaných černých oliv
mletá skořice
700 g protlaku nebo 800 g konzervovaných sekaných rajčat

Do hrnce s vroucí vodou vhoďte špagety se špetkou soli a vařte je podle návodu na obalu. Na pánev nalijte olej z tuňáka, ale maso nechte v konzervě. Přidejte 2 rozdrcené neoloupané stroužky česneku, kapary a ančovičky i s olejem, jemně nasekané chilli papričky a stonky petržely. Rychle zkontrolujte a promíchejte špagety. nahrubo nasekejte lístky petrželky a nechte je stranou. Směs opékejte 2 minuty, pak přidejte tuňáka, kterého mícháním rozdrobíte, a černé olivy. Přimíchejte velkou špetku mleté skořice a protlak nebo konzervovaná rajčata.

Až budou těstoviny hotové, sceďte je a trochu vody si nechte stranou. Opatrně špagety přesypte do pánve s omáčkou. Přidejte většinu petrželky odložené stranou, šťávu vymačkanou z citronu, vše zakápněte extra panenským olivovým olejem a pořádně promíchejte. Pokud je třeba, nařeďte těstoviny vodou. Nandejte špagety na velký talíř a posypte je zbývající petrželkou.