O Jamiem

Jamie Oliver narozen 1975 v Essexu celým jménem James Trevor Oliver.

Jamieho rodiče Sally a Trevor vlastnili vyhlášenou kriketovou hospodu a tak Jamieho první kuchařské krůčky nebyly nikde jinde než v kuchyni „The Cricketers“.

Do svých 16-ti let si přivydělával prací v kuchyni a i když mu ostatní kluci říkali, že vaření je holčičí práce on tomu nevěnoval pozornost a rohodl se stát se šéfkuchařem.

Po absolvování Westminster Catering College odešel na nějaký čas do Francie, kde se snažil získat co nejvíce zkušeností než se vrátí do Londýna pracovat pro Antonio Carluccio v „The Neal Street Restaurant“. Další jeho cesta vedla do „River Café“, kde přes 3 roky pracoval pro slavné Londýnské kuchařky Rose Gray a Ruth Rogers. Tyto dvě ženy ho mnohému naučili. V “River Café“ to bylo poprvé, kdy stál před televizní kamerou. Jednalo se o dokument o restauraci a režisér se rozhodl natočit i usměvavého Jamieho při práci v kuchyni. Den po odvysílání dokumentu dostal Jamie 5 telefonických nabídek od různých produkčních společností, které mu nabízeli možnost spolupráce na kuchařské show v televizi.

Výsledkem toho všeho byla Jamieho první knížka „Šéfkuchař bez čepice“ doprovázená televizní show, která odstartovala jeho úspěšnou kariéru. Rozjela se kampaň na internetu, televizní show se začaly vysílat i v zemích mimo Velkou Británii a Jamie tím udělal díru do světa.

Během své dosavadní kariéry vydal několik knížek, jeho hlavním cílem je naučit lidi vařit z čerstvých surovin a ozdravit Britskou i celosvětovou školní kuchyni prostřednictvím různorodých projektů. Nemůžeme opomenout jeho velký projekt „Fifteen foundation“ kde do restaurací „Fifteen“ vybírá kuchaře z řad znevýhodněných mladých lidí, aby jim tak pomohl vykročit správným směrem.