Dezerty

Affogato z černých třešní

1 polévková lžíce instantní kávy
3 čajové lžičky hnědého krupicového cukru
4-6 kulatých sušenek
425 g vypeckovaných černých třešní
100 g kvalitní horké čokolády (s 70% kakaa)
500 g kvalitní vanilkové zmrzliny

Do maláho džbánku nasypte polévkovou lžíci instatní kávy a 3 čajové lžičky cukru. Varnkou konvici naplňte z poloviny vodou a zapněte ji. Na dna šálku na espresso rozdrobte sušenky. Třešne isušte a přidejte je do šálků. Rozlámejte tabulku čokolády a do každého ze šálků vhoďte několik kousků. Do džbánku s kávou a cukrem nalijte vařící vodu. Do každého šálku dejte kopeček zmrzliny. Postrouhejte je čokoládou a poté přelijte horkou kávou, aby se čokoláda začala rozpuštět.


Citronovo-malinový cheesecake

50 g másla
50 g loupaných lískových oříšků
8 zázvorových sušenek
1 citron
4 lžíce citronového krému
1 vanička malin (asi 150 g)
250 g sýra mascarpone
1 čajová lžička vanilkové pasty
trochu mléka
1 polévková lžíce moučkového cukru
kvalitní horká čokoláda (s 70% kakaa)

Do mrazáku vložte 4 skleničky. Na střední žár postavte středně velkou pánev s máslem. Do čisté útěrky zabalte lískové oříšky a sušenky a rozdrťte je válečkem. Pod pánví s rozpuštěným máslem vypněte žár a vsypte do něj drcené oříšky se sušenkami a promíchejte. Přimíchejte nastrouhanou cintrónovou kůru a opět dobře promíchejte. Z mrazáku vyjměte sklenice a směs do nich rozdělte a jemně stlačte ke dnu. Do každé sklenice vložte 1 polévkovou lžíci citrónového krému a navršte na něj maliny. Do mísy dejte mascarpone, přidejte vanilkovou pastu a trochu mléka. promíchejte a vmíchejte moučkový cukr a další mléko. Míchejte, dokud směs nebude hladká a hebká. Poté ji rozdělte do sklenic, postrouhejte povrch hořkou čokoládou.


 Mangový dezert

2 zralá manga
1 čajová lžička moučkového cukru
1 limetka

Z manga nakrájejte podél pecky plátky. Dužinu z obou půlek nožem křížem krážem nakrojte, slupku neodkrajujte. Slupku pak obraťte naruby, aby nařezané kostky manga vystouply. Z části z peckou oloupejte slupku, a buď zbylé kousky dužiny odkrájejte, nebo si je snězte jako dobrůtku.
Mangové ježky položte na prkénko a přes sítko je pocukrujte moučkovým cukrem. Posypte je jemně nasekanými lístky máty a přidejte k nim čtvrtky limetky na pokapání.